Inteligenta Artificiala pe intelesul tuturor

Inteligenta Artificiala pe intelesul tuturor

Este foarte probabil ca Inteligenta Artificiala (AI) să fie cea mai importanta tehnologie la care vom lucra vreodata ca umanitate. Cu toate ca se vorbeste extrem de mult despre AI, discutiile se duc adesea in zona de Science Fiction, si trec cu vederea toate aplicatiile practice din viata de zi cu zi, precum si potentialul extraordinar pe care AI-ul il are.

Exista doua mari ramuri de AI: Inteligenta Artificiala Generala (AGI) si Inteligenta Artificiala Specifica (Narrow AI). In prima categorie se incadreaza eforturile cercetarilor de a replica, iar apoi a depasi, inteligenta umana cu tot ce cuprinde aceasta, de la constiinta pana la creativitate. Cu toate ca s-au facut cateva progrese, nu suntem nici pe departe la stadiul respectiv. Asta nu opreste o parte din media, influentata de “experti” care in viata lor nu au scris o linie de cod, sa continue sa “sperie” populatia cu povesti Sci-Fi despre roboti si sfarsitul lumii.
Nu, robotul Sophia, sau alti roboti, nu reprezinta Inteligenta Artificiala Generala (ca observatie, asistentul din telefonul tau este de nenumarate ori mai performant decat Sophia). Daca vrei sa inveti mai multe despre cercetarea din acest domeniu, iti recomand sa urmaresti munca celor de la Open AI sau Deep Mind. Restul e doar cancan!

Acum ca am lamurit ce inseamna Inteligenta Artificiala Generala (AGI), putem sa exploram Inteligenta Artificiala Specifica (Narrow AI) care si-a dovedit deja beneficiile (daca citesti acest randuri folosesti Narrow AI) si va continua sa transforme semnificativ lumea in care traim. Aceasta tehnologie ne ajuta sa rezolvam cele mai mari provocari ale umanitatii in domenii precum Energie, Educatie si Sanatate.

Inteligenta Artificiala Specifica reuseste, prin tehnologie precum machine learning, sa rezolve anumite probleme particulare (de ex. intelegerea comenzilor vocale, detectarea anumitor boli, etc. ). Machine learning utilizeaza algoritmi si modele statistice ce permit calculatorului sa invete din experiente anterioare si sa rezolve anumite probleme fara a fi programat explicit cu reguli. Printre cele mai folosite tehnici de invatare sunt:

  • Supervised Learning (Invatare Supervizata) – ii dai sistemului milioane de poze cu pisici, acesta proceseaza fiecare poza in parte, iar apoi cand ii dai o poza pe care nu a mai vazut-o, verifica cat de similara este cu milioane de poze anterioare. Se numeste “supervizata” pentru ca ii dai sistemului date etichetate (labeled data) din care sa invete;
  • Unsupervised Learning (Invatare Nesupervizata) – ii dai sistemului o baza mare de date cu toti clientii unui magazin online, iar acesta ii aranjeza in grupe diferite pe baza anumitor caracateristici (ce produse prefera, cat de des cumpara, etc.). Se numeste “nesupervizata” pentru ca nu ii spui tu sistemului ce grupe sa creeze – acesta la gaseste singur pe baza anumitor tipare;
  • Reinforcement Learning (Invatare prin Consolidare) – ii dai sistemului un obiectiv (cum ar fi sa castige un joc de sah), si ii spui regulile jocului, dar nu ii dai alte informatii suplimentare despre jocuri anterioare din care sa invete. Sistemul optimizeaza pasii in asa fel incat sa se apropie de obiectiv, respectand regulile jocului;

Aceasta tehnologie s-a imbunatatit exponential in ultimii ani datorita urmatorilor 3 factori: avansului in putere computationala (care s-a dublat la fiecare 3.4 luni din 2012), modele mai precise, si accesul la cantitati uriase de date. Ca o consecinta, am ajuns sa folosim tehnologie AI in fiecare zi: de la activitati simple (de ex. sortarea si etichetarea pozelor din telefon, recomandari de la platforme ce au continut video si muzical, si multe altele) si pana la activitati complexe (de ex. diagnosticarea anumitor boli sau masini care se conduc singure).

Pe langa nenumaratele beneficii, sunt si cateva provocari de luat in considerare, din care as mentiona educatia (cum ne asiguram ca toti oamenii au acces la competentele necesare intr-o lume cu tehnologie AI), dar si siguranta (cum ne asiguram ca aceasta tehnologie este folosita doar in scopuri pozitive). Tocmai din acest considerent este important ca dezvoltarea AI sa fie responsabila si bazata pe anumite principii (exemple Uniunea Europeana, Google si Microsoft).

Sunt increzator ca AI va imbunati semnificativ viata noastra, si va oferi fiecarei persoane acces la servicii avansate de sanatate, energie semnificativ mai ieftina, educatie personalizata, si multe alte beneficii. E important insa ca societatea sa inteleaga ce inseamna AI, care sunt beneficiile, dar si provocarile, si mai ales sa nu cada in capcana povestilor de tip Science Fiction.

Share this: