advice

Sfat profesional pentru un tanar de 20 de ani

Evit sa dau sfaturi deoarece consider ca sunt mult prea subiective si daca ceva a functionat pentru cineva, nu inseamna ca va functiona la fel pentru toata lumea. Astfel ca la intrebarea “ce sfat profesional ai da unui tanar de 20 de ani?” raspund nu cu un sfat, ci cu o observatie: Internetul a generat o multime de oportunitati noi de cariera si a transformat parcursul profesional clasic. E o schimbare de paradigma pe care nu ti-o poate “preda” nimeni, insa pe care o poti descoperi pe cont propriu.

Cu toate ca Internetul a eliminat orice bariera legata de dezvoltarea profesionala, sunt inca tineri care il asociaza doar cu entertainment nelimitat si socializare. Discutia despre beneficii e mult prea lunga, insa mentionez 2 aspecte importante legate de cariera, adesea ignorate: accesul la networking si posibilitatea de a lansa proiecte fara resurse sau permisiunea cuiva.

In primul rand, astazi poti sa ajungi la absolut orice persoana in cateva click-uri. Daca iti faci temele corespunzator, daca stii clar ce vrei sa ceri si ce abordare sa ai, vei primi un raspuns de la aproape oricine. Prin urmare poti sa interactionezi cu viitorul tau manager, sau chiar partener de afaceri, in mod direct, nemaiavand nevoie de relatii sau intermediari. Vrei un job la compania X? Intra pe site-ul lor, informeaza-te despre prioritatile companiei, contacteaza-i cu idei interesante si spune specific cum ai putea tu sa contribui prin competentele pe care le ai.

In al doilea rand, costul initial de a lansa un proiect propriu se apropie de zero. Majoritatea resurselor de care ai nevoie sunt gratuite sau foarte accesibile, iar daca vorbim de finantare e o perioada in care este relativ usor sa accesezi capital extern (de la investitori, acceleratoare, sau alte fonduri), daca chiar rezolvi o nevoie reala din piata. Nu ai nevoie de diploma pentru a dezvolta un produs sau serviciu, nu ai nevoie de permisiunea nimanui pentru a lansa un blog sau podcast, sau pentru a vinde ceva online. Internetul a eliminat bariera dintre creatori si consumatori, iar acum ai acces la o piata de peste 4 miliarde oameni care asteapta sa cumpere ceva de la tine.

Prin urmare, indiferent daca vrei sa lucrezi intr-o companie sau sa pornesti pe cont propriu, e important sa realizezi ca Internetul a democratizat accesul la toate oportunitatile de care ai nevoie pentru a reusi profesional. Provocarea este sa descoperi aceste oportunitati si sa le explorezi pe cele care ti se potrivesc tie cel mai bine.

Share this: